bg
Bitcoin
купи---
продай---
Bitcoin Cash
купи---
продай---
Ethereum
купи---
продай---
Ethereum Classic
купи---
продай---
Dash
купи---
продай---
Monero
купи---
продай---
 • Какво е биткойн, лайткойн и етeр?

  Подробна информация на разбираем език относно криптовалутите можете да намерите на страница „Статии“. Надяваме се, че там ще откриете отговори на всички Ваши въпроси, свързани с биткойн и другите криптовалути.
 • Как функционира биткойн?

  Принципът е следният (идентичен и при останалите видове криптовалути): имате 2 ключа – публичен и частен. Публичният ключ/адрес представлява нещо такова: 3J98t1WpEZ73CNmQviecrnyiWrnqRhWNLy. Той се използва за следене на баланса по Вашия Биткойн портфейл и за получаване на биткойни. Частният ключ е единственото нещо, което ви позволява да наречете определен Биткойн адрес/публичен ключ Ваш. Можете да го приемете като Вашата парола за Вашия Биткойн адрес. Ако някой научи Вашия частен ключ (Вашата парола) – той може да разполага със средствата във Вашия Биткойн портфейл (на практика той вече не е Ваш).
 • Как да получа/съхранявам биткойни, лайткойни или етер?

  За да получите биткойни, лайткойни или етер трябва да имате Биткойн/Лайткойн/Етер портфейл. Той ще съдържа Вашия публичен ключ и ще съхранява Вашия частен ключ. След инсталацията на такъв портфейл на Вашия компютър или мобилно устройство, Вие ще разполагате с адрес/публичен ключ, който можете да предоставяте на всички, които желаят да Ви изпратят единици. Можете да приемете публичният ключ като Ваш „банков IBAN“ или е-мейл адрес. Той е единственото нещо, което Ви е необходимо, за да получавате биткойни, лайткойни, или етер. Важно е да се отбележи, че за различните криптовалути Ви трябва различен портфейл (Биткойн портфейлът поддържа само биткойни, Лайткойн портфейлът – само лайткойни и т.н. – също като банковата сметка, която работи само с една валута).
 • Как да изпратя биткойни, лайткойни или етер?

  Изпращането на биткойни, лайткойни или етер става чрез Вашия Биткойн/Лайткойн/Етер портфейл. За да изпратите криптоедници, Ви трябва и друг адрес/публичен ключ (този на получателя). При прехвърлянето на единици от Вашия портфейл към друг, портфейлът Ви автоматично използва частния Ви ключ, за да „подпише“/оторизира транзакцията. Вие не виждате частния си ключ. Той се съхранява във файл на Вашия компютър/мобилно устройство. Обикновено процесът по изпращане на криптоединици изисква: 1. въвеждане на адрес, на който следва да бъдат изпратени; 2. въвеждане на количество, което ще бъде изпратено; 3. натискане на бутон „Изпрати“; 4. ако сте защитили портфейла си с парола – въвеждане на паролата. Важно е да знаете, че изпращането на единици е абсолютно сигурно и необратимо.
 • От къде да се сдобия с криптопортфейли?

  Съществуват много Биткойн портфейли за Windows, Mac, Linux и мобилни устройства. Можете да си изберете най-подходящия за Вас от тук. За потребители, които за първи път започват да използват Биткойн, препоръчваме Multibit Wallet HD лек и бърз за инсталация. Може да бъде свален от тук. Лайткойн портфейл можете да си свалите от тук. Етер портфейл от тук.
 • Съществуват ли други криптовалути, освен биткойн?

  Да. Много! По-известните са Litecoin, Ether, Dogecoin, Dash, Namecoin, Ripple, и Primecoin. Този сайт ще Ви помогне да проследите развитието на криптовалутите и да започнете да ги използвате.
 • Какви са начините на разплащане в CoinFixer.com?

  Начините на разплащане на сайта са EasyPay, ePay, и по банков път. При плащане чрез EasyPay и ePay се начислява допълнителна такса в размер на 1% от общата сума. Възможно е и определяне на друг вид разплащане, като за целта е необходимо да се свържете с на телефон 0876 199 434. В зависимост от наличните парични обеми, някои начини на плащане може да не бъдат активни в определен момент.
 • Как да продам криптовалути в CoinFixer.com?

  За да продадете биткойни, лайткойни или етер на сайта, е необходимо да отидете на страница „Продай“. Там следва да изберете криптовалутата, която искате да продадете и да определите количество в криптоединици или български лева. При натискане на бутона „Поръчай“, ще бъдете отведени на страница, където: 1. ще можете да въведете потребителските си данни, ако вече сте се регистрирали; 2. ще можете да въведете данни, необходими за завършване на поръчката, като същевременно ще Ви бъде създадена и регистрация на сайта. Във втория случай задължително ще трябва да въведете Вашето име, парола, е-мейл адрес, криптоадрес(и) и телефон за контакт. Ще е необходимо да изберете начин, по който предпочитате да Ви платим. След попълване на необходимите данни и при натискане на бутона „Поръчай“ Вашата заявка ще бъде приета, за което ще получите е-мейл, съдържащ необходимите данни (в случая Биткойн, Лайткойн или Даш адрес), който да използвате, за да ни изпратите криптоедниците, които искате да продадете. Ще получите и втори е-мейл, необходим за активация на Вашата регистрация на сайта (в случай, че се регистрирате за първи път). Моля, проверявайте и „Spam“ папката на електронната си поща. Заявката Ви ще бъде активна 3 часа. Тя следва да бъде изпълнена след получаване на най-малко 3 потвърждения от съответната криптомрежа. При успешно изпълнение (нареждане на банков/еРау/EasyPay превод към Вас) ще получите е-мейл за смяна на статуса на Вашата заявка (от „Чакаща одобрение“ на „Платена и изпълнена“).
 • Как да купя криптовалути от CoinFixer.com?

  За да купите биткойни, лайткойни или етери е необходимо да отидете на страница „Купи“. Там следва да изберете криптовалутата, която искате да купите и да определите количество в криптоединици или български лева. При натискане на бутона „Поръчай“ ще бъдете отведени на страница, където: 1. ще можете да въведете потребителските си данни, ако вече сте се регистрирали; 2. ще можете да въведете данни, необходими за завършване на поръчката, като същевременно ще Ви бъде създадена и регистрация на сайта. Във втория случай задължително ще трябва да въведете Вашия Биткойн, Лайткойн или Етер адрес, Вашето име, парола, е-мейл адрес и телефон за контакт. Ще е необходимо да изберете начин, по който предпочитате да платите. След попълване на необходимите данни и при натискане на бутона „Поръчай“ Вашата заявка ще бъде приета, като ще получите имейл, съдържащ информация относно нея. Ще получите и втори е-мейл, необходим за активацията на Вашата регистрация на сайта (ако не сте били регистрирани). Моля, проверявайте и „Spam“ папката на електронната си поща. Заявката Ви ще бъде активна 3 часа, през които следва да извършите плащане по избрания от Вас начин. В случай, че сте избрали да платите чрез системата еРау - ще бъдете насочени към страницата на еРау, където ще можете да влезете в профила си и да извършите плащане. В случай, че сте избрали да платите чрез посещение на офис на EasyPay - ще Ви бъде предоставен уникален код, който трябва да продиктувате на служителя на касата в EasyPay. В случай, че сте избрали да платите по банков път - ще Ви бъде предоставена информация относно банковата сметка в Първа Инвестиционна Банка на Фондация „Битхоуп“, както и основание за плащане. За да бъде актуална заявката Ви, плащанията по еРау и EasyPay трябва да се извършат в рамките на 3 часа след създаването й. В случай, че сте избрали да платите по банков път (с оглед на по-бавната скорост на банковите трансфери), моля изпратете сканирано копие от платежното нареждане на адрес: [email protected] в рамките на 3 часа след създаването на заявката Ви. Единиците, който сте заявили да купите ще бъдат изпратени към Вас (на криптоадреса, определен в заявката Ви) САМО СЛЕД КАТО паричните средства постъпят на съответната сметка на Фондация „Битхоуп“. При успешното й изпълнение ще получите е-мейл за смяна на статуса на Вашата заявка (от „Чакаща одобрение“ на „Платена и изпълнена“).
 • Как да даря криптовалута на определена кауза?

  Всяка покупка или продажба на криптовалути чрез CoinFixer.com подпомага осъществяването на общественополезните цели на Фондация „Битхоуп“. Въпреки това, можете да извършите и допълнително дарение към нас като определите стойността му на страниците за покупка/продажба на криптоединици. Също така, можете да извършите дарение в биткойни като използвате български лева, като следвате следните стъпки.
 • Колко е сигурно използването на CoinFixer.com?

  Основните цели на CoinFixer.com са да популизира криптовалутите в България, като се грижи за добрия им обществен имидж, предоставя актуална информация от сферата и да работи в посока разрастване на предлаганите услуги, и насърчава дарителството за благородни каузи съгласно целите на Фондация „Битхоуп“. Увеличаваме потребителската си база чрез отлично обслужване и бързо изпълнение на заявките, като гарантираме дискретност на Вашите действия и прозрачност при разходване на вашите дарения. При наличието на каквито и да е въпроси от Ваша страна, можете да се свържете с нас, използвайки електронната ни поща: [email protected] или като се обадите на телефон 0876 199 434. Винаги сме готови да Ви помогнем във връзка с каквито и да е било въпроси относно сайта, криптовалутите или дейността на Фондацията.
 • Как се декларират и облагат доходите от сделки с криптовалута?

  Доходите на физически и юридически лица от продажба или замяна на виртуалната валута биткойн се декларират в годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%). Според приходната агенция за целите на данъчното третиране, доходите от продажба на валутата биткойн се третират като доходи от продажба на финансов актив. Облагаемият доход и данъчната основа в тези случаи е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка. Реализираната печалба или загуба се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив. Доходите от сделки с биткойн се декларират в Таблица 5 от Приложение № 5 на годишната данъчна декларация. Законът не предвижда към данъчния формуляр да се прилагат специални документи, доказващи реализирания доход.
 • Кой стои зад CoinFixer.com?

  CoinFixer.com е инструмент и собственост на Фондация „Битхоуп“. Фондацията е регистрирана в обществена полза съгласно българското законодателство и си поставя за цел да популяризира криптовалутите, както и да подкрепя благородни каузи. За повече информация, можете да разгледате страница "За нас" (фуутъра на сайта), да се свържете с нас на телефон 0876 199 434 или като ни пишете на [email protected].