bg
Bitcoin
купи---
продай---
Bitcoin Cash
купи---
продай---
Ethereum
купи---
продай---
Ethereum Classic
купи---
продай---
Dash
купи---
продай---
Monero
купи---
продай---
Автор:
Коментари: 0

Биткойн: Краят на табуто "пари"

“Най-могъщите сили, тези от които се интересуваме най-живо, не са противоположност на модерното, точно обратното – двете се движат по траектории, които се пресичат. В този смисъл, не трябва да считаме, че те се противопоставят на всичко модерно и рационално, а че функционират, за да създадат нови форми на рационалност и нови форми на свобода.

Negri and Hardt, 2010, “Commonwealth”

Биткойн представлява „краят на табуто „пари““, съгласно академична разработка на Денис Ройо (Denis Roio). Тъй като фитните пари се асоциират с алчност, войни и отчуждаване, те са придобили лоша репутация. Но, в следствие на интереса на обществото към Биткойн, хората ще разберат че парите, сами по себе си, не могат да бъдат зли. Те са просто медиум. Биткойн, американският долар, всички форми на пари са просто медиуми. Хората ги използват за определени цели. Но парите не могат да използват себе си, за да постигнат нещо, добро или зло.

В своята разработка Ройо набляга на два запомнящи се момента от историята на Биткойн, които той счита за важни. Първият е финансовата блокада на Биткойн през 2011 г. По-късно, на 9 Май същата година, списание Forbes публикува първата си статия относно Биткойн, като това беше много важен момент за криптовалутата. През месец Юни същата година Биткойн счупи всички предходни рекорди като достигна цена от 30 долара/биткойн за кратко, преди да се срине. Съгласно Google Trends интересът към Биткойн тогава е бил изключително висок. Но защо хората се интересуват толкова от Биткойн?

Освобождението на обмяната на стойност

Биткойн е освобождението на посредника на парична стойност. Биткойн е повратен момент в световната история, под-глава на „Голямото пробуждане“ причинено от обмяната на информация по интернет. Биткойн помага на хората да мислят за нови етични хоризонти, нови възможности за тяхното лично щастие, като същевременно ги потапя в мистерията на своя произход и екзотичността на възможностите, които открива. Може би си спомняте, че списание TIME се представи Биткойн като „Кайманските острови“ на лаптоп. Нова, футуристична офшорна зона.

Децентрализацията постепенно започва да се превръща в синоним на освобождение за хилядолетното поколение, както и за всички, които усещат истинския глобален геополитически и социален климат. По този начин Биткойн представя етически въпроси относно способността на индивида да се дисасоциира от настоящите начини за осъществяване на бизнес и заплащането на такси. Премахването на посредници е нещо, което на практика всички хора от всички континенти желаят, нещо което не е било възможно до този момент. Прилагането на такъв подход на практика ще означава промяна в начина, по който се правят нещата, най-вече в случая на банковата и финансовата система.

Няма спор, че Биткойн е възможност за опълчване срещу монопола на банковия картел над на практика всички форми на транзакции.

Парите са власт. Това е нещо, което чуваме често. В исторически план, парите се „отнасят към правилата на властта.“ Парите подпомагат установяването на суверенитетно пространство. Биткойн работи по същия начин. Той е прецедент за „начинът, по който дигиталното се превръща в метериално, функция с изключително разрушителен потенциал.“ Иконографията на Биткойн движението демонстрира неговата дисасоциация с политиката, характеристика която Джордж Оруел определя като „централна“. Докато повечето исторически примери за символи на пари са портрети на президенти или други лидери, в случая на Биткойн, ако съществуваше негово физическо въплъщение, то то би било най-добре представено от празен трон.

Въпреки, че е лесно да се каже, че историята с изчезването на мистериозния създател на Биткойн – Сатоши Накамото – не е от голямо значение, на това може да се гледа и по друг начин. Някои са на мнение, че изчезването на основателя на Биткойн е „от централно значение за Биткойн мита, както и на мита за всички бъдещи криптовалути.“

Липсата на централна и единна власт, която да управлява Биткойн е от огромно значение за протокола. Това е характеристиката, която превръща Биткойн в Биткойн. Технологии, като Circle и Etherum не са Биткойн, защото са централизирани. Това е сериозно отклонение от същността на Биткойн.

Какво управлява биткойн всъщност? Математиката. Този „споделен пакт и основна рационалност на математическия алгоритъм – недостижимата мечта за неутралност“, изпраща Биткойн в бъдещето. Дефлационни по своята същност, биткойните съществуват в ограничени количества, нещо което ще става все по-видимо посредством все по-трудното им добиване.

Заключение

Биткойн икономиката се базира на доброволно участие. Биткойнерите нямат царе, царици, президенти, централна банка или нещо подобно. Със сигурност, тези които са забелязали потенциала на криптовалутата по-рано са се превърнали в нещо, което биткойнърите наричат „новия елит“. Митът около Биткойн на практика е урок по възвръщане на правата на личността, и история на преразпределянето на властта чрез премахването на посредниците и самоопределянето. Биткойнърите имат чувството, че са част от процес, който може да промени историята, създавайки щастливо общество. Биткойнърите могат да се наслаждават на своето разнообразие извън рамките на традиционната икономика. И го правят.

Биткойн ще помогне на хората да разберат, че парите могат да бъдат полезни и не трябва да бъдат обвързвани с престъпни дейности.

Статия на Justin O’Connell

Още малко разяснения по темата:

Кой ви информира?
Владислав Драмалиев е учредител и директор на Фондация „Битхоуп“, един от учредителите на Българската Биткойн Асоциация, и съосновател на първия сайт за обмяна на биткойни в България.

Вашето мнение е важно за нас! Споделете го!

*

captcha *