bg
Bitcoin
купи---
продай---
Bitcoin Cash
купи---
продай---
Ethereum
купи---
продай---
Ethereum Classic
купи---
продай---
Dash
купи---
продай---
Monero
купи---
продай---
Автор:
Коментари: 0

Биткойн: По-добра инвестиция от стартъп компания

В статия публикувана на 9.6.2014 г. беше обяснено защо сравнението между Биткойн и най-успешните парични едници – златото и американският долар – не е подходящо. По-уместно би било сравнението на криптовалутата със стартъп компании: Биткойн е разрушителен, неговият успех не е гарантиран и се нуждае от съществен растеж, за да оцелее (бел. ед. растеж, който се случва).

Валути VS Компании

Трудно е да бъдат сравнявани валути с компании. Компаниите имат пазарна стойност, докато валутите имат парична база. Компаниите имат доходност, докато валутите имат парично предлагане. Въпреки това и двете притежават потребители и екосистема.

Друга интересна разлика, която се забелязва в случая на Биткойн, е че той не притежава служители и не генерира разходи или приходи.

Малко статистически данни:
Table_bitcoin_investment

Какво може да накара Биткойн да достигне 2 трилионна пазарна стойност?

1. Стабилнен съхранител на стойност. Ако това да притежаваш биткойни би ти гарантирало, че стойността на твоите средства няма да намалее (бел. ед. или да се покачи?), това би било изключително полезно за хората от държави като Аржентина, Венецуела, Зимбабве, където инфлацията е унищожила семейните богатства на много.

2. Банкови и финансови услуги за всички по света. Банковите и финансовите системи, които се възприемат за даденост от западните общества, не са достъпни за около 6 милиарда човека по света. Биткойн може да предостави на тези хора модерни финансови инструменти практически безплатно.

3. Компютърният софтуер може да използва Биткойн директно. Замислете се как ел. поща позволява на компютрите и компаниите да си взаимодействат с хората. Биткойн може да позволи на компаниите да създадат софтуер, който да прави възможно коли, хладилници и всичко, което е свързано с интернет да получава и изпраща пари от името на хора.

4. Основен фасилитатор на финансови транзакции по интернет. Биткойн е създаден за интернет. Ако съществуваше през 90те години, той вече щеше да е стандартният начин за закупуване на стоки и услуги онлайн.

5. Основен инструмент за парични преводи на международно ниво. Към момента компаниите обслужващи парични преводи през граница правят милиарди на гърба на някои от най-бедните хора на планетата. Ако Биткойн бъде успешно възприет по света, таксите на транзакция ще бъдат части от едно американско пени.

Биткойн VS Стартъп компании

Когато сравняваме Биткойн със стартъп компании трябва да се обърне внимание на две неща: риск и възнаграждение. Инвеститорите в млади компании очакват инвестициите им да бъдат рисковани, но също така се надяват възвръщаемостта да бъде огромна, и това да компенсира риска. Ако сравним двете се оказва, че нивата на риск са сходни, но възвращаемостта в случая на Биткойн би била съществено по-голяма ако той пожъне успех.

Ето два примера:

Tesla (NASDAQ: TSLA)

Производителят на футуристични електромобили Tesla е оценен на 25 милиарда американски долара, като се очаква да продаде 35 000 коли тази година. За сравнение, Ford General Motors и Toyota имат обща пазарна капитализация от 306 милиарда долара и са продали 715 000 автомобила на американци през месец Март тази година.

Подобно на Биткойн, стойността на акциите на Tesla е базирана до голяма степен на очакван растеж. В състоянието, в което е в момента Tesla не би трябвало да има такава пазарна оценка или подобна пазарна капитализация.

Голямата разлика е в потенциалната възвращаемост за инвеститорите. Някой, който инвестира в Tesla залага на това, че автомобилнилят производител ще се превърне в голям играч в автомобилната индустрия. Ако компанията успее да достигне пазарната капитализация на Toyota (180 милиарда долара), това би се равнявало на 700% възвращаемост. Tesla предлага съществено технологично подобрение в автомобилната сфера.

Биткойн, от друга страна, е съществено различна валута в сравнение със съществуващите. Ако достигне дори малка част от потенциала си, това пак би било означавало възвращаемост от 2500% за инвеститорите.

Инвеститорите, които залагат на Tesla следва да бъдат поне заинтересовани от Биткойн, в следствие на значително по-голямата потенциална възвращаемост и същевременно подобни нива на риск.

Twitter (NYSE: TWTR)

Twitter притежава 20 милиарда пазарна капитализация и около 645 милиона потребители. С около 2.5 милиарда интернет потребителя, Twitter може да привлече само още около четири пъти повече потребителя (всички хора на планетата). В допълнение към ограниченото ниво на растеж , инвеститорите трябва да вземат под внимание и реалната печалба, която компанията реализира от всеки потребител.

Ако Twitter изиграе картите си правилно през следващите години, инвеститорите може да получат 10 000% възвращаемост на тяхната инвестиция. Ако Биткойн реализира само част от потенциала си, инвеститорите могат да очакват 10 000% възвращаемост за същото или дори по-каратко време.

Отново, инвеститорите рискуващи с Twitter би следвало да са поне заинтересовани от Биткойн, в следствие на подобната възвращаемост и рискове, които предлага криптовалутата.

Статия на David Smith от Yahoo Finance

Кой ви информира?
Владислав Драмалиев е учредител и директор на Фондация „Битхоуп“, един от учредителите на Българската Биткойн Асоциация, и съосновател на първия сайт за обмяна на биткойни в България.

Вашето мнение е важно за нас! Споделете го!

*

captcha *