bg
Bitcoin
купи---
продай---
Bitcoin Cash
купи---
продай---
Ethereum
купи---
продай---
Ethereum Classic
купи---
продай---
Dash
купи---
продай---
Monero
купи---
продай---

Европол разглежда криптовалутите в новия си доклад

Европол представи нов доклад относно престъпленията в Интернет, в който са включени няколко примера, свързани с Биткойн и криптовалутите.

Наричан „Оценка на опасността от организирани интернет престъпления“ (iOCTA), докладът разглежда използването на Биткойн в „тъмните“ интернет страници от различни криминални групировки и от отделни хора, и определя криптовалутите като „катализатори“ за дейността на киберпрестъпниците и заплаха за законоприлагащите органи.

Въпреки това, в доклада се прави ясно разгриначаване между Биткойн и другите криптовалути, които са създадени с цел анонимност, като например Дарккойн, предупреждавайки:

Считаме, че следва всички да са притеснени от факта, че някои от новите криптовалути се създават с цел да бъдат анонимни и да предлагат извършването на анонимни транзакции. Изправени сме пред ситуация, в която законоприлагащите органи може да не могат да проследят дори големи по обем криминални транзакции.

Докладът до голяма степен се придържа към тона на предходни коментари от страна на Европол. По време на конференция по сигурността през месец март тази година, директорът на организацията Роб Уейнрайт заяви, че криптовалутите се използват като инструмент улесняващ престъпна дейност, и най-вече прането на пари.

Даркнет, TOR и Биткойн

Европол дава за пример няколко случая, в които дигиталната валута е била използвана при експлоатацията на деца в сайтове от Даркнет. Агенцията предупреждава, че сравнителната анонимност на тези уебстраници, съществуващи благодарение на Tor мрежата, е допринесла за разпространяването на множество материали, отнасящи се до експлоатацията на непълнолетни.

В допълнение към силно притеснителните видео и снимкови материали, някои сайтове предлагат и форуми, където се разпространява информация относно практиките за избягване на проследяване от силите на реда.

Oт Европол отбелязват, че такъв вид съдържание обикновено не се разменя с комерсиална цел и изисква „добро ниво на сигурност“ между двете страни. Въпреки това, сравнителната анонимност на Tor и Биткойн подпомагат развиването на бизнес от материали, които обикновено просто са били разменяни между престъпници. (бел. ед. педофили)

В доклада се отбелязва, че в повечето случаи, в които определена престъпна услуга е била предоставяна в замяна на биткойни, изпълнителят й просто е „избягал“ с криптовалутните единици.

Злоупотреба от престъпници

В доклада се отбелязва, че Биткойн и другите криптовалути използват peer-to-peer мрежи, които трудно могат да бъдат контролирани. От Европол споменават, че дигиталните валути са създадени за легитимна употреба, но и че засилено се използват за криминални цели.

Волатилността на Биткойн е проблем и за престъпниците:

Киберпрестъпниците обикновено предпочитат централизирани решения, които са прикрепени към реални активи и са много по-стабилни от криптовалутите, чиято цена е силно променлива. Едно от най-популярните централизирани решения е WebMoney, като Perfect Money също имат своите потребители от престъпната сфера.

Въпреки това според доклада, Биткойн придобива все повече популярност сред киберпрестъпниците. Криптовалутата започва засилено да присъства в полицейски разследвания, и най-вече в престъпления свързани с изнудване (бел. ед. в България вече има няколко такива случая).

След свалянето на централизирани решения за обмяна на стойност като E-Gold през 2009 г. и Liberty Reserve през 2013 г., криптовалутите са започнали да бъдат по-атрактивни поради по-трудното (или невъзможно) упражняване на контрол от страна на правителствените институции. Въпреки това те не са идеални за извършването на престъпления.

Прозрачността на тези мрежи до голяма степен възпира използването им за криминални цели, поради опасност от проследяване на откраднатите средства. Пазара е силно волатилен, като цената се променя съществено и често. Също така, множество криптоборси бяха хакнати през 2014 г., като много потребители изгубиха достъп до портфейлите си, който най-вероятно вече никога няма да бъде възстановен и те няма да бъдат компенсирани по никакъв начин.

Опасност от пране на пари

Въпреки че криптовалутите може да не са идеални за някои престъпници, от Европол предупреждават, че те могат да бъдат идеални за пране на пари.

Престъпниците обикновено използват борси в Даркнет или се опитват да използват легитимни борси с лоша (или липсваща) KYC политика. Друг проблем е появата на “tumblers” и “mixers” – услуги, които предлагат изпирането на криптовалути срещу малки такси. Докладът разглежда и възможността сайтовете за залагания да извършват същата функция.

От Европол заявяват, че е налице необходимост за получаване на информация от операторите на услуги, свързани с криптовалутите – както го прави от всяка друга институция от оперативен интерес – и да могат да замръзяват или конфискуват средства под формата на дигитална валута.

Виртуалните валути са пример за това как технологиите изпреварват законодателството. Много малко юрисдикции са успели да признаят криптовалутите за валути или са приели адекватни регулаторни мерки.

Доклада предлага изработването на ново европейско законодателство, което да наложи правила против изпирането на пари върху криптовалутите, и да подобри връзките между бизнесите предлагащи услуги за трансфер на средства, банките, законоприлагащите органи и бизнесите опериращи с криптовалути.

Новина на Nermin Hajdarbegovic от CoinDesk

Кой ви информира?
Владислав Драмалиев е учредител и директор на Фондация „Битхоуп“, един от учредителите на Българската Биткойн Асоциация, и съосновател на първия сайт за обмяна на биткойни в България.

Вашето мнение е важно за нас! Споделете го!

*

captcha *