bg
Bitcoin
купи---
продай---
Bitcoin Cash
купи---
продай---
Ethereum
купи---
продай---
Ethereum Classic
купи---
продай---
Dash
купи---
продай---
Monero
купи---
продай---

Въведение: Кои са пречките пред успеха на Биткойн?

Хората, които са чували за концепцията „криптовалута“ в повечето случаи са запознати, и най-вероятно повърхностно, само с Биткойн. Това се дължи на факта, че криптовалутата е била създадена през вече далечната 2009 година и е първият представител на своя вид. Биткойн бележи началото на нова епоха в дигиталната ера. Той (или тя) е едно от най-важните технологични открития на 21 век и по този въпрос е много трудно да се спори.

windows-3

Въпреки това Биткойн, и блокчейн технологията която стои зад него, може да се приеме за толкова иновативен, колкото е била операционната система Windows 3.0 през 1990 г. По времето на представянето си за пръв път и двата продукта са били забележителни и изключително модерни. Друга характеристика, която споделят е, че създават несъществуващи до сега технологични сфери – Microsoft създава първата комерсиална GUI операционна система, а Биткойн – децентрализираните криптоактиви. 24 години по-късно Microsoft е корпорация със съществено влияние на международния софтуерен и хардуерен пазар, с 22 милиарда долара годишни приходи, и с над 120 000 служителя. Какво е направила лидерската клика на компанията, за да запази успеха и влиянието си през годините? Отговорът е изключително универсален – Microsoft е успяла да модифицира продуктите си по начин, който отговаря на технологичния прогрес и желанията на потребителите. С други думи от Microsoft са успели да се адаптират успешно към бързо променящата се IT среда.

Darwin

Адаптацията е основен механизъм на естествения подбор, който присъства навсякъде около нас. По-адаптивните се справят по-добре, като това правило важи с пълна сила в света на бизнеса и технологиите. Няма причина да смятаме, че Биткойн, като първата криптовалута не е участник във вечното състезание, за пръв път наблюдавано в натуралния си вид от Чарлз Дарвин. Като организъм в постоянно променяща се среда и Биткойн трябва да се подобрява, за да оцелее и да запази релевантността си. Колкото повече дразнители съществуват, толкова по-неприемливо (и животозастрашаващо) е състоянието на стагнация.

Google

Едно от основните предимства на Биткойн в момента, като някои смятат, че това е най-важната му характеристика и гаранция за успех, е добре изразеният мрежови ефект – стойността му се покачва с броя на хората, които го използват. От тези, които са чували за криптовалути, всички са чували за Биткойн. Някои дори смятат, че Биткойн и криптовалута са синоними. Някои от най-актуалните компании, които в момента също се наслаждават на положителните последствия от мрежовия ефект са Facebook, Google, Skype, и Viber – колкото повече хора ги използват, толкова повече хора искат ги използват. Всички знаем колко наистина големи са тези проекти.

Nokia

Добре изразеният мрежови ефект е наистина голямо предимство, но е предимство, което са имали и други. Спомняте ли си за mIRC, ICQ, Nokia, уолкмена на Sony, и MySpace? Всички те са се наслаждавали на сладкия период на върха. Моментът, когато мрежовият ефект е работел за тях. Може би ръководството на тези бивши титани е решило, че продуктите им са избягали от технологичната разновидност на механизма на естествения подбор. Не са били прави. Сгрешили са може би точно като в момента грешат хората, които са убедени, че Биткойн със сигурност ще бъде криптовалутата на бъдещето.

Освен историята, този аргумент се подкрепя и от няколко проблематични характеристики, които притежава Биткойн. Твърдението тук не е, че Биткойн не може да успее или че няма да успее. Той със сигурност може да го направи, но успехът му не е толкова задължителен и сигурен, колкото много хора си мислят. До голяма степен това зависи от способността му да се адаптира.

Без да засягаме проблемите, свързани с регулирането на Биткойн, според нас най-важните пречки по пътя към успеха на криптовалутата са:

  • Лошо платени разработчици / бавно въвеждане на фиксове
  • Бавни транзакции
  • Централизация на хардуера за копаене
  • Сравнително незащитен
  • Енергийна НЕефективност
  • Централизация на басейните за копаене
  • Високи транзакционни такси в бъдеще
  • „Анонимност“

Всеки един от тях ще бъде адресиран в последващи публикации на страницата. Очаквайте Част 1: Проблемът с разработчиците.

Кой ви информира?
Владислав Драмалиев е учредител и директор на Фондация „Битхоуп“, един от учредителите на Българската Биткойн Асоциация, и съосновател на първия сайт за обмяна на биткойни в България.

Вашето мнение е важно за нас! Споделете го!

*

captcha *